×

Закарпат Автотранс

Особливий день для особливих святкувань | З Різдвом Христовим!

Особливий день для особливих святкувань | З Різдвом Христовим!

Одним з головних християнських свят є Різдво Христове, яке відрізняється від інших: таїнством, традиціями і атмосферою, що панує довкола. Святкування Різдва було встановлено на згадку про народження Ісуса Христа у Віфлеємі й не простежується глибше 4 століття. Йому передує сорокаденний піст, який розпочинається 28 листопада і закінчується 7 січня. 
Свята вечеря проводиться в родинному колі, а розпочинається відразу після появи першої зірки на небі. На столі в Святий вечір за традиціями стоїть 12 страв. Почесне місце займає кутя – пшенична каша з родзинками, маком, горіхами і медом, з неї розпочинається трапеза. Також на столі стоять такі пісні страви, як: вареники, голубці, консервовані гриби, печена та маринована риба, тушкована капуста, картопля, узвар. Різні регіони України мають свої переліки страв, та загалом головними і незмінним правилом залишається їх кількість. Згідно традицій, першим за стіл сідає господар і саме він з молитви розпочинає вечерю та куштує першим страви.  

Rizdvo
Оформленню кімнати, де буде вечеря, приділяють окрему увагу. Стіл посипають соломою, зерном і монетами, на краї столу кладуть часник, який вважається оберегом від хвороб та злих сил, зверху все це накривають скатертиною і розпочинають накладати страви. Долівку вистилають сіном і кладуть на нього яйця, горіхи та гарбуз. До хати заносять житній, пшеничний або весняний сніп, який називають дідухом. Він є символом урожаю, добробуту і оберегом роду. 
Не обходиться святкування без колядок, які розпочинають заповнювати християнські домівки у Святий вечір. Колядники ходять з хати до хати, даруючи щирі колядки і звеселяючи тим самим господарів та гостів дому. Часто вони носять із собою різдвяну зірку – символ ознаменування народження Христа. За давніми віруваннями вважається, що чим більше колядників відвідає оселю, тим щедрішим буде для родини рік. Також характерним різдвяним звичаєм для українців залишається вертеп – живий або мініатюрний ляльковий театр. 

Rizdvo
Різдво прекрасне світле свято, яке наповнює серця милосердям і дарує усмішки. Як це чудово, коли справджуються мрії. У Різдвяну ніч трапляються чудеса і загадані бажання здійснюються. Вітаємо Вас зі святом і бажаємо, щоб ваші мрії стали дійсністю! Зі святим Різдвом!