×

Закарпат Автотранс

Нітра - колиска християнства

Нітра - колиска християнства

НІТРА

словац. Nitra, нім. Neutra) — місто в західній Словаччині. Нітра лежить на річці Нітра біля відрогів гірського масиву Трибеч. Є адміністративним центром однойменного округу Нітра. Розташовується на заході Словаччини в 90 км від Братислави.

Це найважливіший центр західної частини країни з чудовими пам’ятками минулого, серед яких замок, стародавні церкви. Нітра — одне з найкрасивіших історичних міст Словаччини, яке приваблює туристів своїми християнськими пам’ятками, чудовою атмосферою і насиченим культурним життям. Місто є домом для двох університетів і має чисельне студентське населення.

Історично, слов’яни прийшли сюди в V столітті. Саме в околицях Нітри були засновані перші слов’янські поселення на території майбутньої Словаччини. У VII столітті ці землі були включені до складу держави саме, а пізніше — Нітранського князівства, яке, своєю чергою, було поглинене великою Моравією. Перша згадка про Нітру датується 828 роком.

Пам’ятки та цікаві місця в Нітрі

Нітранський замок
Головна визначна пам’ятка міста, розташована на височині за 15 хвилин ходьби від історичного центру. Це чудова давня споруда, побудована в XI столітті на місці величезної слов’янської фортеці. Його ядром є собор з резиденцією єпископів.

Кафедральний собор св. Емерама
Архітектурна домінанта замку, яка виникла в результаті об’єднання трьох споруд: церкви XI століття, спочатку готичної верхньої церкви XIV століття і нижньої церкви XVII століття. Найстаріша збережена частина собору — Романська церква, яка, згідно з останніми археологічними дослідженнями, походить до IX століття.

Маріанська колона
Барокова скульптурна композиція, розташована на південному схилі Нітранського замку.

Церква відвідування
Єпископська тринефна церква в стилі неоготики.

Францисканський монастир з церквою святих апостолів Петра і Павла
Є однією з архітектурних домінант Верхнього міста в Нітрі. Він був побудований між 1624 – 1634 роками.

Церква св. Петра і Павла
З високою вежею була перебудована в стилі бароко. Її інтер’єр прикрашений 33 дубовими рельєфними скульптурами, які “розповідають” про життя святого Франциска — засновника ордену.

Піарський монастир
Релігійна споруда однойменного ордена з бароковою церквою св. Ладислава, побудована в 18 столітті.

Та багато більше.

Дозвілля в Нітрі
Щоліта проводиться міський фестиваль, на якому виступають місцеві та приїжджі музиканти, проводяться фольклорні шоу, концерти церковної музики, ярмарки народних товарів, різні конкурси та майстер-класи.

Регулярно в містечку проходить виставка «Агрокомплекс», відвідування якої буде цікаво всім, хто пов´язаний з сільським господарством. А для любителів активного проведення часу відкриті спортивні майданчики, поля для гольфу, тенісні корти, торгово-розважальні центри та кінотеатри. У місті також відкриті караоке-бари, нічні клуби та дискотеки, в яких можна розважатися до самого ранку.

Відпочиваючи в Нітрі, неодмінно треба заглянути в сувенірну крамницю, де запропонують придбати на згадку про відпочинок розписні вироби з глини, вишиті серветки та скатертини, а також традиційні фігурки з кукурудзяних качанів.

У місті відкриті ресторани, кав´ярні, суші-бари та фастфуди. Будь-який заклад запропонує вам смачно і дешево пообідати, проте гурманам варто віддавати перевагу місцям, де в меню представлені традиційні словацькі страви. Перебуваючи в Словаччині, обов´язково спробуйте запеченого гусака або смажену качку з квашеною капустою, ці смачні страви не залишать вас байдужим. А любителям солодкого варто замовити словацькі млинці з традиційною персиковою начинкою. Улюбленим напоєм місцевих жителів є пиво «Шариш» і «Топвар», і приїжджаючи в Нітру, вам неодмінно варто спробувати ці сорти.

Клімат міста Нітра

Має помірно-континентальний клімат - протягом усього року в Нітрі переважає м´яка, тепла погода. Повітря в літні місяці прогрівається до + 22°C, а ось взимку стовпчик термометра рідко опускається нижче позначки 0°C.

Нітра - колиска християнства в Словаччині та справді дивовижний курорт. Подорожуйте з нами до міста Нітра! Замовляйте білети на рейси Хуст - Братислава на сайті.

Додаткову інформацію можна отримати, зателефонувавши за номерами:
0503707099 call-center ☎️
0673707096 call-center ☎️(Viber)