×

Закарпат Автотранс

Щецин - місто Грифона

Щецин - місто Грифона

ЩЕЦИН

Щецін, Щетин (пол. Szczecin, нім. Stettin) — місто на північному заході Польщі, 7-ме за величиною місто Польщі, столиця Західнопоморського воєводства.

Столицю Західнопоморського часто називають Містом Грифона, адже він знаходиться на гербі. Виняткова позиція птаха у цьому воєводстві просліджується повсюди. Один з численних островів Щецина має назву Грифі (з пл. – Грифовий), а серед повітів є село Грифіно. До 17 століття місто належало князям з династії Грифітів, символом котрих і був цей пернатий птах.

Щецин – зелений Париж Півночі

Три головні «зоряні» (розходяться зіркою) площі міста спроектовані на зразок паризьких. Їх розташування відлунює розташування пірамід у Гізі стосовно Нілу та сузір'я Оріона відносно Чумацького Шляху.

Щецин не лежить безпосередньо над морем, хоча багато туристів так думають, бо Західнопоморське воєводство має 185 км узбережжя. Поселення Гріффіна перетинає річка Одер. Величною красою міста добре милуватися з насипів Валів Хороброго, а ще краще – сісти біля них на кораблик і попливти хоча б до затопленого 90-метрового залізобетонного німецького танкера «Ulrich Finsterwalder», підбитого під час останньої війни на озері Домб’є. Це четверте за величиною внутрішнє водосховище Польщі. Тут пляжі й місця для плавання, як і на озерах Глибокому, Дзєвокліч та Мєдв’є, що також розташовані в межах міста.

Щецин – туристичний центр. Упродовж багатьох століть тут сходились шляхи, які сполучали Західну і Східну Європу, Скандинавію та Південну Європу. За століття зовнішність міста сильно змінилася, але краса його старовинної архітектури, як і раніше, приваблива.

Цікавим способом познайомитися з Щецином є Міський туристичний маршрут. Прогулюючись містом, не можна не помітити пунктирну червону лінію на тротуарі, її значення для багатьох загадка. Насправді це спеціальне позначення маршруту найцікавішими місцями у Щецині. Дуже зручно з такою підказкою. За кілька годин прогулянки побачите найголовніше. Маршрут бере початок біля Головного залізничного вокзалу і веде через 42 об'єкти. Спеціально для туристів видано карту з описом цього маршруту. Взяти карту можна у центрах туристичної інформації.

Чим ще зайнятися у Щецині?

- Прогулятися новими бульварами на набережній Одри

- Посидіти у кафе з видом на Одру на Валах Хороброго – комплексі флагових щецинських будівель, серед яких Морська Академія, Національний музей, Воєводський уряд та фонтан з пунктом огляду.

- Побачити (або й відвідати) чудернацький будинок Філармонії, що виграв не одну світову нагороду з архітектури. Сама Філармонія знаходиться ще й на кривій площі

- Відвідати район Підзамче, що також зветься Старе-Нове місто. Окрім гарної архітектури та замку, тут знаходяться і найвідоміші броварні міста.

Кухня міста Щецин

Варто спробувати Пєрнікі Щецинські. Це традиційні місцеві солодощі, продукція яких занепала після війни. Місто, позаздривши популярності торунських пряників, вирішила відродити та свої. Знайти їх можна на регулярних ярмарках у Старому-Новому місті або на різноманітних фестивалях slow food. У нефестивальні дні їх продають у цукерні Filipinka на вул. Віткевича.

Характерною рисою Щецинського пряника є форма, навіяна морськими мотивами: риби, якорі, моряки.

Окрім пряників, на місцевих фестивалях їжі владарює також гусятина. Історично один з основних продуктів у цих районах Польщі, в останні роки знову набирає популярність завдяки місцевим акціям та фестивалям.

Пивним символом Щецина рахується Бровар Bosman. Окрім нього у районі за спеціальними історичними рецептами також продукують горілку Starka. Місцеві кажуть, колись при народженні дитини у дворі закопували дубову бочку з такою горілкою і відкопували її аж на весілля. Правда це чи ні, але Старка у недавньому західнопоморському голосуванні зайняла друге місце серед найпопулярніших місцевих страв та продуктів.

Пива власного виробництва пропонує також ціла купа Барів-броварів: серед них Nowy Browar, Stara Komenda, Muzyczny Browar Polski.

Клімат у Щецині

Місто знаходиться у зоні, котра характеризується морським кліматом. Найтепліший місяць — липень із середньою температурою 17.8 °C. Найхолодніший місяць — січень, із середньою температурою 0 °С

Щецин - місто Грифона, туристичне місто, завітайте разом з нами.
Подорожуйте з нами до міста Щецин! Замовляйте білети на рейс Тячів-Щецин на сайті.

Додаткову інформацію можна отримати, зателефонувавши за номерами:
0503707099 call-center ☎️
0673707096 call-center ☎️(Viber)