×

Закарпат Автотранс

Злін - місто

Злін - місто "взуттєвої фабрики"

ЗЛІН

(Злин, в 1949—1990 роках Готвальдов) — місто в Чехії, розташоване в області Моравія, у передгір'ях Західних Карпат. Лежить у долині річки Држевніце на Візовічських та Гостинських горах. Є центром Злінського краю. Тут територія заповідників Карпатські Бескиди та Білі Карпати, які знаходяться під охороною ЮНЕСКО. Через край протікає річка Морава – ліва притока Дунаю.

Основною відмінністю Злін від більшості чеських міст є те, що життя в ньому зосередилася навколо підприємства «Батя», а не, як заведено, навколо старовинного замку або торгової площі. Хоча замок у центрі міста є. Злін являє собою промислове місто з типовою урбаністичною архітектурою, вираженої в функціональних будинках, зведених під керівництвом знаменитого зодчого Ф. Гахури та архітектурою Середньовіччя, дбайливо збереженої жителями. З'єднуючи між собою непоєднуване, місто зберіг власну індивідуальність, впізнаваємість і провінційну зворушливість. Він не схожий на інші чеські міста.

Підприємство «Батя»
Томаш Батя був сином злінського шевця. Він починав з нуля, і незабаром в місті їм була відкрита взуттєва фабрика. Поштовхом до розвитку його підприємства став договір на постачання взуття в австро-угорську армію, через те, що Злінский край входив до складу Австро-Угорщини. Перша світова війна значно збільшила кількість замовлень для армії, що зробило можливим розширити виробництво, і незабаром фабрика «Батя» постачала взуття по всій території колишньої Чехословаччини. Швидкий розвиток підприємства вимагало більше робітників, яких завод наймав по всій Чехії, Злін став місцем їх проживання. А компанія створювала для їх життя сприятливі умови.

Туристичні місця у місті Злін

В центрі міста знаходиться прекрасний сад, носить ім'я «Свобода». Це улюблене місце відпочинку городян і гостей Злін. В центрі його розташувався середньовічний замок «Лешна» XVII століття, виконаний у стилі бароко. Сьогодні в ньому розміщується музей Південно-Східної Моравії та Галерея мистецтва. Поспілкувавшись з прекрасним, можна спуститися у винний льох, в якому міститься колекція вин і знаходиться невеличкий ресторан, де дуже смачно готують.

Великий інтерес у туристів викликає стара Ратуша і храм святого Миколая. Дуже пізнавальний музей взуття. Він знаходиться в центрі Злін. Тут можна побачити експонати, що розповідають про історію розвитку підприємства «Батя». Окрім архітектури функціоналізму у Зліні можна подивитися на англійський парк.

Парк, займає територію 52 га і заповідний ліс, у якому живуть олені, лані та муфлони. Парк закладений в 1888 році, і в ньому знаходиться гарний замок. Тут ростуть цінні породи дерев з Європи, Америки та Азії. Тут є вольєри, павільйони, спеціальні майданчики, де можна побачити та погодувати тварин, купити сувеніри, здійснити цікаву екскурсію.

Злін - місто, доля якого тісно пов'язана взуттєвою фабрикою. Подорожуйте з нами до міста Злін!
Замовляйте білети на рейс Ясіня - Ліберець (через місто Злін) на сайті.
______________________________________

Деталі по рейсах, ціни, бронювання та додаткова інформація за номерами:
☎️+38(050)3707099 call-center
☎️+38(067)3707096 call-center (Viber)