×

Закарпат Автотранс

Що ми знаємо про туризм?

Що ми знаємо про туризм?

Коріння терміну “Туризм”

Свій початок слово туризм бере ще з Франції в XVIII столітті.  Якщо перекладати його дослівно, то вийде ось так – “мандрівка заради задоволення”. Популяризованим слово туризм стало завдяки Стендалю, який видав цілу книгу «Спогади туриста» (Memoires d’un touriste).

Як туризм набував популярності?

В далекому минулому туризм являв собою паломництво та відвідування найвідоміших стародавніх пам’яток. З останніх першими в ролі туристичних об’єктів слугували античні сім чудес світу. До нашого часу з усіх збереглися лише Єгипетські піраміди. Проте час линув і разом з ним з’явилися нові архітектурні споруди, що стали історично важливими, набули своєї популярності. Крім того до них додалися і природні чудеса, що раніше не викликали в людей ніякої цікавості.

Перший готель з послугою all inclusive

Ідея створення готелю з максимально включеними у вартість проживання послугами прийшла до доктора Жерара Бліца. Чоловік був бельгійцем за походженням. Свою ідею він втіли у життя понад 60 років тому на одному з островів Карибського басейну. Чому така думка прийшла йому на розум? Все було пов’язано з фінансовою кризою в США., відповідно потрібно було створити нову концепцію для розвитку готельного бізнесу. В результаті ідея обернулася успіхом, адже сім’ї, які прагнули заощадити на відпустці, готові були викласти більше грошей, але за все і одразу. Через деякий час формат all inclusive почав напирати попиту на круїзних лайнерах, і вже в 70 роках дістався Туреччини.

Турагент

В якості першого турагента був Роберт Смарт, який в 1822 році розпочав реєстрацію пасажирів на пароплави Брістольського каналу. Крім того займався організацією поїздок туристів до Дубліна.

Історія валізи на колесах

Першу таку валізу придумав сконструювати співробітник компанії United States Luggage Бернард Девід Садоу в 1972 році. Його надихнула робота працівників аеропорту, які перевозили багаж пасажирів на візочках. Звідси і пішла ідея прилаштувати до валізи колеса. Вона була напрочуд простою та геніальною в той же час, і набагато спростила транспортування речей для кожного туриста.

“Пакетний туризм“

Провідна роль належить Томасу Куку, якого вважають батьком “пакетного туризму“. У 1814 році він організував першу туристичну мандрівку на потязі від Ланкастера до Логоборуга для кількасот осіб. Пасажирів у вагонах розважав оркестр, а також їм пропонували каву з булочками. Вартість квитка на такий розрекламований вперше потяг, складала 1 шилінг. Після такого успішного дебюту з 1847 року компанія почала масову організацію турів не тільки до Європи, а й до Америки. До речі, одним з перших клієнтів був Марк Твен. В наш час компанія Thomas Cook Group залишається однією з найбільш провідних туристичних організацій світу.

Індивідуальна подорож

І тут знову все почалося з простого англійця на ім’я Томас Беннет, який служив секретарем у британського консула в Осло. Організація індивідуальних подорожей пов’язана саме з його роботою. Томас організовував перші театральні тури до Норвегії. А вже з 1850 року чоловік почав надавати свої послуги, індивідуальним туристам, у вигляді туристичних маршрутів, транспорту, харчування, та туристичного спорядження. Заздалегідь турбувався про житло для гостей та інші розваги.

Шматочки старовинної архітектури на пам’ять

 Всім відомий фак, що допитливі туристи полюбляють забирати, з розрушених часом архітектурних споруд, невеликі уламки. Заради цього в Афінах влада прийняла рішення найняти спеціальних працівників, які вночі розкидають навколо храму Парфенон, спеціально привезені шматки мармуру.