×

Закарпат Автотранс

Неймовірна архітектура, унікальна кухня, прогулянки Карловим мостом  – все це про Прагу.

Неймовірна архітектура, унікальна кухня, прогулянки Карловим мостом – все це про Прагу.

“Злата Прага”, як раніше називали чеську столицю, одне з найкрасивіших міст Європи.

Протягом довгого часу в Празі жили і працювали багато видатних особистостей: Моцарт, Бетховен, Достоєвський, Чайковський, Ян Неруда, Ярослав Гашек, Франц Кафка. Не випадково в столицю Чехії можна приїжджати незліченна кількість разів за чудовою кухнею, дивовижними місцями, красивими архітектурними спорудами і щоразу знаходити щось нове.

Як дістатися до Праги

На автовокзалі м. Ужгород можна придбати квиток в міжнародній касі.

Ми зробимо все, щоб Ваша поїздка пройшла максимально комфортно.

Квитки он-лайн – на порталі transfer.ua та bus.com.ua

Бронювання автобусних квитків  за телефоном +38 (050) 434 6620

Валюта

Чеська крона (чеськ. Koruna česká) – грошова одиниця Чехії. Складається з 100 геллерів. Курс гривні до крони: 1 UAH = 2.4 CZK. Варто зазначити про особливості обміну валюти.
у вас можуть взяти комісію за обмін, і навіть наявність вивіски “0 % комісії” не означає її відсутність;
два різних курси обміну – ще одна хитрість. Курс, який вивішують перед входом в обмінний пункт, може бути дійсним тільки для великих операцій (більше 1000 євро).
Головна порада – це прописувати суму, яку ви збираєтеся поміняти, а поруч попросити касира написати, скільки ви отримаєте чеських крон. Найменший шанс бути обдуреним – це використовувати відділення великих банків або міняти гроші в “арабських обмінниках”, які легко можна дізнатися за синім овалом з написом CHANGE і співробітником – арабом.

Читайте також: Туристи в Сінгапурі можуть придбати дешеву техніку та відпочити в сучасних парках

Транспорт

У Празі всього три лінії метро. Метро відкрито з 5:00 ранку до опівночі. У центрі міста ходять тільки трамваї. Автобуси обслуговують в основному віддалені райони. Наземний транспорт працює з 4:30 до 23:30, по деяких маршрутах ходять нічні трамваї.
Прага – одне з найкрасивіших міст Європи
Проживання

Прага ділиться на 15 адміністративних округів. Центральна частина міста – “Прага- 1” і “Прага- 2”, включає в себе історичні райони: Празький Град, Градчани, Мала Країна, Старе Місце, Нове Место, Вишеград і Йозефов.

Номер на двох у тризірковому готелі в центрі Праги в середньому обійдеться 50-80 USD за ніч. Сніданок включений у вартість. Місце в кімнаті в хостелі коштує 13-15 USD за ніч.

Шопінг

Одне з кращих місць для шопінгу – центральна вулиця Na Příkopě. Тут безліч магазинів з одягом і взуттям європейських марок, кафе і ресторанів. Також варто звернути увагу на магазини на Вацлавській площі (Václavské náměstí).

Що привезти у подарунок

Чеське пиво, приготоване за оригінальними рецептами, можна купити в будь-якому супермаркеті під торговою маркою “Сeskе pivo” . Місцеві жителі рекомендують Velkopopoviсkу Kozеl, Rаdеgast, Gаmbrinus і Рilsnеr Urquell.

Крім пива можна привезти в подарунок стандартний набір: лікер “Бехеровка”, чеська горілка “Сливовиця”, настоянка “Фернет” і абсент.

Чеський гранат та ювелірні вироби з нього порадують будь-яку дівчину. Чеські гранати мають дивовижний насичений колір і володіють лікарськими властивостями. Купуючи такі прикраси, вимагайте сертифікат. Здійснювати покупки краще в Музеї граната або у фірмових магазинах “Granát” (Dlouhá, 28 і Panská ,1).

Чеський кришталь відомий на весь світ ще як богемский кришталь. З нього виробляють буквально все: від шикарних люстр до святкових фужерів. Для додання додаткової розкоші їх інкрустують дорогоцінними металами та камінням. Богемський кришталь дарує готовому виробу кришталеву прозорість і мелодійний передзвін.

Чеська біжутерія є чудовим сувеніром для найвимогливішої модниці. Не випадково найвідомішому в світі виробникові біжутерії – бренду Swarovski – світ зобов’язаний саме Чехії, а точніше вихідцю з містечка Яблунець-над-Нісою пану Деніелю Сваровскі (1862-1956).

Карловарські вафлі (Karlovarské oplatky) – традиційне чеське ласощі. Круглі вафлі з тонкого листа, начинені солодкою масою, стали виробляти в Карлових Варах ще в XVI столітті. У своєму первісному варіанті оплатки виготовлялися з горіховою або шоколадною начинкою, але сьогодні лінійка смаків розширилася до 15 видів (наприклад, зі смаком тірамісу, яблука або трав’яного лікеру).

Чеські пряники (Perník) – ці національні солодощі вже багато років виготовляються в місті Пардубіце. Рецепт приготування пряників ретельно приховується кондитерами, але відомо те, що в їхньому складі присутній сироп, цукор, мед і спеції (аніс, коріандр і навіть перець). Суміш цих компонентів надає ласощам вельми оригінальний і чудовий смак.

Кухня

Прага вважається гастрономічною столицею Європи. Чеські кухарі звикли готувати за старовинними рецептами, тому всі страви володіють унікальним смаком. Смачно пообідати можна в будь-якому кафе – чеська кухня завжди на вищому рівні. У ресторані вам запропонують два меню:

1. “Napojovy listek” (напойови лістек) – меню з великим вибором різних сортів пива;

2. “Jidelni listek” (йідельни лістек) – меню з національними стравами.

На першому рекомендується замовити улюблені всіма гостями супи: “чеснечка” і “брамборачка”. Великим попитом користуються також “цібулачка” ( сирно-цибулевий суп) ; “зельнячка” (суп з квашеної капусти), “гуляшова полівка” (м’ясний суп-гуляш).
“Чеснечка” розшифровує головний інгредієнт супу – часник. А бульйон для такого супу вариться на великій кількості копченостей. Ароматна “чеснечка” подається в доповненні з домашніми хлібними грінками.
Суп “брамборачка” – найнезвичайніше блюдо чеської кухні. За порівняно невелику ціну вам запропонують з’їсти не тільки картопляну юшку з копченостями або грибами, але і посуд, в якому вона буде подана. Так як роль тарілки для супу буде виконувати свіжий буханець хліба.
На друге чехи їдять м’ясо з картоплею, тушкованою капустою або кнедликами. Свинина, яловичина і баранина – це невід’ємні складові практично всіх гарячих страв. Картоплю в Чехії дуже люблять, тому в меню празьких ресторанах ви знайдете її у всіляких виконаннях: від звичного пюре до запеченого з салом. Кнедлики – невеликі кульки з борошна або картоплі, які є хорошим доповненням до риби, м’яса або просто соусу.

Фірмове блюдо Праги – це запечена свиняча рулька (печене вепрево коліно). Стандартна порція такого гострого блюда, заправленого гірчицею, буде важити близько двох кілограмів, тому замовляти краще одну порцію на кілька людей.
Чеські повара приділяють особливу увагу “жебірці”. Ви можете зустріти класичне поєднання свинячих реберець з медом, замовивши в ресторані блюдо “Pecene veprove zebirka v medu”.
М’ясо птиці також є фаворитом на обідньому столі чеха. Але лідирують за кількістю замовлень у празьких закладах страви з качки. Спробуйте “Pecena kachna” – качку, запечену з яблуками, апельсинами або квашеною капустою. Подається на стіл з кнедликами та іншими гарнірами.
На десерт вам запропонують багато свіжих ароматних булочкок, тістечок, улюблений усіма яблучний штрудель, млинчики з різною начинкою.

Любителям свіжої випічки треба спробувати чеські вафлі – oplatky (оплатки). Карловарський рецепт вафель диктує обов’язкові умови приготування. Вони повинні бути тонкі, круглої форми і зі смачною начинкою.
Ще один популярний десерт називається “Гаряча любов” (“Horka laska”). Це ванільне морозиво в поєднанні з гарячим малиновим сиропом і ягодами.
Пам’ятки

Прага – шосте за відвідуваністю місто в Європі після Лондона, Парижа, Рима, Мадрида і Берліна.

Старе Місто – найпопулярніше туристичне місце Праги. Центром Старого Міста є Староміська площа. Найцікавіша будівля в Старому Місті, якому слід приділити увагу, – Староміська ратуша. На ній розташовується знаменитий Астрономічний годинник.

Єврейський квартал – пам’ятка всередині пам’ятки – унікальне історичне місце, оточене будівлями Старого Міста. З’явився на місці першого єврейського поселення в Старому Місті. Єврейський квартал сьогодні – унікальний музейний комплекс під відкритим небом, що складається з декількох синагог, кладовища і ратуші, які залишилися після розчищення нетрів на рубежі XIX -XX століть.

Карлів міст облюбували художники, музиканти, продавці сувенірів і туристи
Карлів міст – празький міст через річку Влтава, що з’єднує райони Праги Мала Сторона і Старе Місто. Довжина моста 520 м, ширина – 9,5 м. Міст стоїть на 16 арочних опорах, облицьованих тесаним пісковиком. Зараз міст облюбували художники, музиканти, продавці сувенірів і туристи.

Празький Град, розташований на лівому березі Влтави, – найбільший середньовічний замок у світі. На території граду знаходиться безліч пам’яток: Собор святого Вітта, Золота Вуличка, Старий королівський палац, Королівський сад, Монастир святого Георгія, Страговський монастир, Скарбниця Лорети. Вхід на територію Празького Граду безкоштовний, але відвідування архітектурних пам’яток та історичних місць.
Прага – одне з найкрасивіших міст Європи
Вацлавська площа, або як називають її чехи, – Вацлавак, – центр міського життя. На площі зосереджені магазини, офіси компаній, казино, готелі, ресторани, а також Національний Музей – найстаріший і найбільший із музеїв Праги.

Вишеград було колись окремим містечком, яке приєднали до Празі в 1884 році. Вишеград відділений від Нового Міста фортечною стіною. Поруч, у приміщенні колишніх кріпаків казематів в стилі бароко (1742), сьогодні розміщується постійна експозиція. На території Вишеграду знаходяться костел Святих Петра і Павла, Вишеградський сад і Вишеградська кладовищі.

Ще варто подивитися на Петршінську вежу, телевежу (там є оглядовий майданчик), Порохову вежу, Тройський замок, церква Пресвятого Серця Господня на Виноградах, незвичайний “Танцюючий будинок” і побувати хоча б в одному з безлічі цікавих музеїв: музей Моцарта і подружжя Душек, Празька міська галерея, Музей воскових фігур, Музей чеського скла, картинна галерея Празького граду, Музей середньовічної історії, Музей чеської літератури.

Джерело: https://tsn.ua

На автовокзалі м. Ужгород можна придбати квиток в міжнародній касі.

Ми зробимо все, щоб Ваша поїздка пройшла максимально комфортно.

Квитки он-лайн – на порталі bus.com.ua

Бронювання автобусних квитків  за телефоном +38 (050) 3707099