×

Закарпат Автотранс

Катовіце — ворота в Європу

Катовіце — ворота в Європу

КАТОВІЦЕ

(також Катови́ці, пол. Katowice, нім. Kattowitz, сіл. Katowicy; у 1953—1956 — Сталіногруд, Stalinogród) — культурний, науковий, торговий і промисловий центр, розташований у центрі Сілезького воєводства на півдні Польщі.

Історично, люди на території Верхньої Сілезії почали жити задовго до виникнення писемності. За найбільш ранніми збереженими документами відомо, що в XII столітті тут знаходилися невеликі поселення, включені до складу місцевих провінцій. Після заснування кількох згаданих в історичних хроніках сіл, ці землі стали частиною Королівства Богемії й знаходилися під владою чехів до середини XVIII століття. Хоча вперше назва села Катовіце зустрічається в записах, датованих 1598 роком, фахівці припускають, що реально воно виникло 18 роками раніше.

Історичний центр забудовувався не в Середньовіччі, а в період бурхливого зростання добробуту міста, в XIX столітті. При цьому є всі підстави назвати еклектичним архітектурний вигляд головної площі, яку поляки називають Rynek Katowicki. До німецьких будинків у стилі Ренесансу, неокласики та модернізму півстоліття тому приєдналися зразки типово «соціалістичні», а на задньому плані активно виростають сучасні офісні будівлі та торгові центри. Однак у плануванні вулиць старого міста виразно відчувається наслідування Парижу з його бульварами та пішохідними зонами.

Сьогодні Катовіце – важливий транспортний вузол в масштабах Старого Світу. Цьому статусу сприяє зручне географічне положення: в радіусі 600 кілометрів від міста розташовані відразу 6 європейських столиць (Варшава, Будапешт, Берлін, Прага, Відень і Братислава). Так що для любителів подорожей звідси відкривається велика кількість перспективних маршрутів. Головний залізничний вокзал обслуговує понад 12 мільйонів осіб на рік. З його перону можна виїхати як в інші регіони Польщі, так і за межі країни. Багато поїздів далекого прямування – високошвидкісні потяги, тож час у дорозі до Чехії, Франції, Австрії та Угорщини помітно менше, ніж може здатися на перший погляд. Широковідомим способом наземного пересування в Катовіце є автобуси. Сучасні комфортабельні машини оснащені кондиціонерами та Wi-Fi. А якщо потурбуватися покупкою квитків заздалегідь, до згаданих вище столиць можна дістатися менше ніж за 10 євро. Переміщення по повітрю, звичайно, обходяться трохи дорожче. Однак і вони можуть бути не занадто обтяжливими для вашого гаманця, адже в Катовіце стартує цілий список рейсів від відомих лоукостерів, в тому числі сезонні перельоти на популярні курорти. Аеродром знаходиться в 30 кілометрах на північ від міста і пов’язаний з ним мережею автобусних маршрутів.

Що подивитись в Катовіце?

Надцікавими для іноземних гостей є творіння релігійного зодчества, дуже несхожих один на одну. Кам’яну церкву Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії (більш відома як Мар’яцький костел) видно здалеку внаслідок 70-метрового шпиля неоготичної вежі. Усередині варто звернути увагу на вітражі та скульптури. Монументальним фасадом привертає увагу базиліка короля Людовика та Успіння Діви Марії в неороманському стилі. Кафедральним для архиєпархії міста був названий собор Христа Короля, споруджений в 1927-1955 рр. А найстаріша церква Катовіце – костел Святого Архангела Михаїла, збудований з дерева ще в 1510 році. Незвично те, що він був створений і 4,5 століття приймав вірян в зовсім іншому місці. Тільки в 1938 році храм перевезли з села Сириня і встановили в столиці регіону. Елементи оздоблення, що зберігаються в костелі, також представляють величезну історичну і культурну цінність.

Найбільш впізнаване дітище архітекторів XX століття – спортивно-розважальний комплекс «Сподек», будівництво якого завершилося в 1971 році. Глядацький зал «літаючої тарілки» вміщує 11,5 тисяч глядачів, тому є головною ареною для великих концертів і фестивалів, приймає спортивні змагання, економічні форуми та виставки досягнень. Для кількох поколінь місцевих жителів улюбленим місцем прогулянок є парк Костюшка, закладений відповідно до англійських ландшафтних традицій. Один з великих житлових комплексів у центрі може похвалитися власною рекреаційною зоною – Долиною трьох ставків, назва якої дали мальовничі водойми. Але справжніми зеленими легкими Катовіце варто вважати його Лісопарк, розташований в південній частині міста. Тут немає фонтанів і садових скульптур, зате в надлишку невибагливої польської флори та свіжого повітря.

Любителів пізнавального дозвілля чекають філармонія, численні музеї та арт-галереї, в тому числі тематичні збори гітар або музичних органів. Відвідувачі особливо відзначають незвичайну атмосферу та експозицію Музею Сілезії, що розташувався під землею, на місці старої шахти.

Місцева кухня

У Катовіце досить широкий вибір закладів громадського харчування різних цінових категорій: від демократичних їдалень до дорогих ресторанів. В місті, є і філії міжнародних мереж фаст-фуду, і суші-бари, і модні кав’ярні, і піцерії. Однак якщо вам цікаво познайомитися з локальної кухнею, шукайте в меню суп з копченостями журек, вареники з капустяно-грибною начинкою або грибами з м’ясом – картач, картопляні галушки слижки, яловичі рулетики ролада, копчений овечий сир осципек, капусту модру.

Катовіце — місто, ворота в Європу в Польщі, завітайте разом з нами.
Подорожуйте з нами до Катовіце! Замовляйте білети Ужгород — Прага(через м.Катовіце) на сайті.

Додаткову інформацію можна отримати, зателефонувавши за номерами:
0503707099 call-center ☎️
0673707096 call-center ☎️(Viber)

Придбати квитки на міжнародні рейси можна в касах автостанцій, а також за посиланнями: https://zakavto.com.ua/ua/ та http://ticket-bus.travel/ , де їхня вартість на сьогодні - із врахуванням знижки 6% та надається 6% накопичувальна знижка для зареєстрованих користувачів.