×

Закарпат Автотранс

Оломоуц — одне з найкрасивіших міст Чехії

Оломоуц — одне з найкрасивіших міст Чехії

ОЛОМОУЦ
(також Оломунець, Оломовець; чеськ. Olomouc, нім. Olmütz, пол. Ołomuniec) - старовинне місто на сході Чехії, в самому центрі історичного регіону Моравія. Це місто студентів, старовинних вулиць і площ, цікавих пам’яток.


Оломоуц завжди був одним з найважливіших королівських міст Чехії. Завдяки зручному розташуванню, наявності старовинного університету і духовним, культурним і ремісничим традиціям протягом багатьох століть місто стало центром Моравії, який приваблював художників, представників інтелігенції та торговців.

За історією, Кажуть, що Оломоуц займає місце форту Стародавнього Риму, заснованого в імперський період, оригінальна назва якого, Іуліомонцій (Гора Юлій), буде поступово змінюватися до теперішньої форми. Хоча цей звіт не задокументований, крім як усна історія, археологічні Розкопки поблизу міста виявили залишки Римського військового табору, який датується часом Маркоманські війни кінця 2 ст.
У 10-12 століттях Оломоуц існував як фортеця. Але вже в 1253 році місто отримало статус Королівського. До 1641 року місто було столицею маркграфства Моравія. Після Тридцятирічної війни Оломоуц захопили шведи, які окупували його на 8 років. Під час окупації місто дуже сильно постраждало. Після цього Оломоуц втратив свої позиції в Моравії та статус столиці регіону перейшов до Брно.

Кухня Оломоуца
Страви Оломоуцького регіону прямо ваблять відвідати місцеві ресторани та спробувати всі страви Моравської кухні. Оломоуцькі сирки та келих хорошого пива – це головне в будь-якому оломоуцькому ресторані. З багатого вибору сортів пива рекомендуємо “Moritz” і “Vašek”, які варять в невеликих пивоварах прямо в Оломоуці. Любителів солодкого напевно порадують кнедлики з дріжджового тіста, з начинкою з фруктів і посипані сиром.


Пам’ятки Оломоуца
Колона Пресвятої Трійці (Sloup Nejsvětější Trojice) – чумний стовп, одна з головних визначних пам’яток Оломоуца. Споруда входить до числа пам’яток Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Колона Пресвятої Трійці унікальний твір центральноєвропейського бароко.

Колона Пресвятої Трійці — це в першу чергу релігійний пам’ятник. Вона була побудована в подяку від позбавлення міста від чуми. Будівництво почалося в 1716 році і тривало 38 років. Колону почав будувати архітектор Венцель Редер, а закінчив Йоганн Ігнатій Рокицький. Колона прикрашена шпилем з образом Святої Трійці. Біля Святої Трійці встановлені скульптури Успіння Богородиці та Архангела Гавриїла. Підстава колони складається з трьох рівнів, прикрашених 18 кам’яними скульптурами святих і 14 барельєфами. На верхньому рівні знаходяться скульптури людей, пов’язаних із земним життям Ісуса Христа. На середньому — моравські та чеські святі. На нижньому рівні встановлені скульптури святого Маврикія і святого Вацлава.

Міська ратуша (Radnice s orlojem) – ратуша в Оломоуці з вежею, на якій встановлені Астрономічний годинник (орлой). Символ економічної й політичної могутності Моравії. Будівля ратуші було побудовано 6 століть тому. Міська ратуша домінує в архітектурі історичного центру міста. Поруч з будівлею ратуші розташована колона Пресвятої Трійці. Зараз тут розташовані органи муніципальної влади Оломоуца.


Костел Святого Маврикія (Kostel svatého Mořice) – католицький готичний храм. Історія храму починається з середини 13 століття. Костел Святого Маврикія — національний пам’ятник культури Чеської Республіки та найбільший пізньоготичний костел Моравії.
Оломоуцький замок (Olomoucký hrad) – архітектурний комплекс на Вацлавській височині в Оломоуці. Національний пам’ятник культури Чехії. До складу комплексу також входить Собор Святого Вацлава.


Собор Святого Вацлава (Katedrála svatého Václava) – кафедральний собор в Оломоуці, присвячений св. Вацлаву-покровителю Чехії. Спочатку церква св. Вацлава була побудована в романському стилі в 1140 році. У 13 і 14 столітті собор отримав готичний вигляд. У 1883-1892 рр. архітектором Густавом Мереттой були внесені неоготичні деталі в центральній вежі. Висота вежі собору 100 метрів. Вона поступається по висоті тільки вежі собору св. Віта в Празі. Багато деталей собору відмінно збереглися (романський крипт, готична аркада, каплиця в стилі бароко).

Градицький монастир (Klášter Hradisko) – монастир в Оломоуці, національний пам’ятник культури Чехії. Монастир належав католицькому чернечому ордену премонстрантів. Він був заснований в 1078 році та вважається одним з перших в Моравії. Заснували його ченці-бенедиктинці, яких вигнали з Оломоуца в середині 12 століття. Монастир передали премонстрантам. Протягом всієї своєї довгої історії монастир неодноразово руйнували. У XVII-XVIII століттях монастир відновили та перебудували в стилі бароко. Зараз в будівлі монастиря розташована лікарня.

Оломоуц — одне з найкрасивіших міст Чехії, завітайте разом з нами.
Подорожуйте з нами до Оломоуца! Замовляйте білети на рейс Ужгород — Прага(через Оломоуц) на сайті.

 

Додаткову інформацію можна отримати, зателефонувавши за номерами:
0503707099 call-center ☎️
0673707096 call-center ☎️(Viber)